Azalina: Bahagian UMNO Boleh Usulkan Usul, Tiada Permintaan Rasmi Mengenai Gantung Hishamuddin Setakat Ini

2025-06-23
Azalina: Bahagian UMNO Boleh Usulkan Usul, Tiada Permintaan Rasmi Mengenai Gantung Hishamuddin Setakat Ini
Malay Mail

Kuala Lumpur: Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan, berkata semua bahagian UMNO mempunyai hak untuk mengusulkan usul dan meluahkan pandangan mereka, termasuk mengenai isu pencairan Datuk Seri Hishamuddin Hussein. Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan terdapat usul yang ingin dibawa ke Perhimpunan Agung UMNO untuk menggantung jawatan Hishamuddin.

“Semua bahagian UMNO mempunyai hak untuk mengusulkan usul. Ini adalah amalan biasa dalam UMNO. Tiada halangan untuk mereka meluahkan pandangan mereka,” kata Ahmad Maslan kepada pemberita selepas merasmikan Program Pemerkasaan Belia UMNO di Menara Dato' Onn, hari ini.

Bagaimanapun, beliau menegaskan setakat ini, tiada permohonan rasmi yang diterima mengenai hasrat untuk menggantung Hishamuddin daripada jawatannya. “Setakat ini, kita belum menerima sebarang permohonan rasmi mengenainya (pencairan Hishamuddin). Jika ada usul yang ingin dibawa, ia perlu disampaikan secara rasmi kepada pihak atasan,” ujarnya.

Isu mengenai Hishamuddin kembali menjadi perhatian selepas beliau dilihat tidak mesra dengan kepimpinan UMNO pimpinan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Beliau juga dikatakan kurang memberikan sokongan kepada keputusan dan arahan yang diberikan oleh kepimpinan parti.

Tegas Ahmad Maslan, UMNO akan terus mematuhi peraturan parti dan memastikan semua proses dilakukan mengikut saluran yang betul. “UMNO ini parti yang berprinsip dan kita akan memastikan semua perkara dilakukan mengikut peraturan dan prosedur yang ditetapkan,” katanya.

Beliau juga menasihat semua anggota parti untuk mengelakkan spekulasi dan memberi ruang kepada kepimpinan parti untuk menyelesaikan isu ini secara adil dan saksama. “Saya nasihat semua anggota parti untuk tidak membuat spekulasi yang tidak berasas. Biar kita, kepimpinan parti, yang akan mengendalikan isu ini,” ujarnya.

Program Pemerkasaan Belia UMNO yang dirasmikan Ahmad Maslan hari ini bertujuan untuk membimbing dan melatih belia UMNO menjadi pemimpin yang berwibawa dan berdaya saing. Program ini melibatkan pelbagai aktiviti seperti seminar, bengkel, dan latihan kepimpinan.

“UMNO menyedari kepentingan belia dalam menentukan masa depan parti. Oleh itu, kita akan terus memberikan sokongan dan peluang kepada belia untuk berkembang dan menjadi pemimpin yang cemerlang,” katanya.

Ahmad Maslan juga berharap belia UMNO akan menjadi agen perubahan yang positif dalam masyarakat dan negara. “Belia adalah harapan masa depan. Saya berharap mereka akan menjadi agen perubahan yang positif dan menyumbang kepada pembangunan negara,” ujarnya.

Cadangan
Cadangan